Pristagare 2016

with Inga kommentarer

Under Stoorfesten den 1 oktober 2016 delades det ut åtta utmärkelser:

årets Norsjöambassadör, årets företagare, axetstipendiet, årets näringslivspris, ledarstipendiet, gesällbrev, Alm-medaljen och hedersutnämning.

vinnare storfesten 2016

Bild på pristagare
Josefin Sundin, Erik Burvall, Marie-Louise Eklund, Bosse Biström, Peder Carlzon, Monica Elisdahl Vikström, Patrik Lundgren, Daniel Alm (saknas gör Cecilia Bjursell och Charlotte Stenlund)

 

Norsjö kommuns utmärkelse Årets Norsjöambassadör

cb1

Cecilia Bjursell, ekon.dr och även författare.

Motivering:

2016 års Norsjöambassadör är intresserad av Norsjöbygdens historia, konst och berättartraditioner. Hon återvänder hit ganska ofta för att besöka sin stora släkt. Var än i världen hon befinner sig kommer hon alltid ihåg sina rötter i Norsjö. Nu bor hon i Jönköping där hon är doktor i företagsekonomi. Hon har erhållit ett flertal utmärkelser för sin forskning. Sin doktorshatt tog hon emot klädd i en Västerbottensdräkt vävd av hennes farmor. Bland hennes publikationer kan nämnas Sagor om mormor och Berättelser från Norsjöbygden.

—————————————-

Företagarnas utmärkelse Årets företagare

patrikLundgren (Foto Sofie From)

Patrik Lundgren, Novicom Data Norsjö AB

Motivering:
Med stor kunskap och servicetänk lotsas kunderna inom dagens teknikprylar. Kunden erbjuds helhetslösningar som innefattar sälj, service, installation och underhåll. Med ny interiör känns butiken välkomnande och professionell. Denna välordnade butik med sitt breda sortiment fyller en viktig funktion på orten. Företaget drivs på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt år efter år. Nästa år firas 20 års jubileum! Förutom butiken driver ägaren ett fastighetsbolag och har ett stort engagemang inom företags och föreningslivet.

—————————————-

Företagarnas och Handelsbankens utmärkelse Axetstipendiet

MonicaElisdahl (Foto Sofie From)

Monica Elisdahl Vikström, Affärn i Bastuträsk (Handlarn)

Motivering:
Driver en butik som är en viktig service och samlingspunkt för ung som gammal. Här finns ett varierat sortiment som även innefattar lokala produkter, utöver detta är butiken bl. a ombud för apoteket, posten, systembolaget och bussgods. Denna verksamhet som har öppet alla dagar i veckan har sedan 2008 skickligt utvecklats av ägarinnan. Blev utsedd till årets Handlar‘n  butik 2010 tack vare sin stabila utveckling och bra grund för fortsatt tillväxt. Årets pristagare visar att det går driva en butik i ett litet samhälle och detta är en stor bedrift.

—————————————-

Norsjö kommuns utmärkelse Årets näringslivspris

rotarium_scen

Rotarium AB, Daniel Alm och Peder Carlzon

Vinnaren av årets Näringslivspris utmärker sig med en servicenivå utöver det kunden ofta förväntar sig och en strävan efter hög kvalitet och goda arbetsvillkor. Vinnaren påvisar dessutom ett djupt samhällsengagemang som speglar sig i såväl initiativtagande till ett uppskattat lokalt arrangemang, deltagande i olika samhällsaktiviteter och genom rådgivande roll till kommungemensamma näringslivsprojekt. Det vinnande företaget verkar dessutom för ett förbättrat näringslivsklimat genom sitt aktiva deltagande i lokala företagarföreningar. 2016 års Näringslivspris tilldelas Rotarium AB som ägs och drivs av Peder Carlzon och Daniel Alm.

—————————————-

Norsjö kommuns utmärkelse Ledarstipendiet

Charlotte(Foto Sofie From)

Charlotte Stenlund

Motivering:
2016 års ledarstipendiat har under många år varit aktiv inom Fromhedens IF, både med dess flick- och damverksamhet. Hon har gått från spelare till styrelse för att fortsätta som tränare och inspiratör. Trots att hennes barn inte längre spelar fotboll i Fromheden fortsätter hon idogt att hålla fotbollsträningar. Under åren har hon fostrat många till att bli duktiga fotbollsspelare. Dock har hon lagt ännu större vikt vid att inspirera tjejerna till att vara bra lagkamrater och goda förebilder.

 

Gesällbrev

JosefineSundin(foto Sofie From)

Josefin Sundin

I år har Företagarna Norsjö äran att få dela ut Gesällbrev inom frisöryrket. Gesällbrev är en kvalitetsgaranti både för hantverkarens kunder och för de företag som vill anställa. Breven administreras av Hantverk & Utbildning i Leksand på uppdrag av Sveriges Hantverksråd. För att få Gesällbrev måste du ha genomfört den utbildning och praktik som krävs i yrket. Därefter får du avlägga ditt Gesällprov, enligt branschens fastställda krav.

—————————————-

Norsjö kommuns utmärkelse Alm-medaljen

erik

Erik Burvall

Norsjö kommun vill med stolthet utdela årets Ernst Alm-medalj med en inskription som lyder enligt följande: Seghet, uthållighet och tjurighet – som väl stämmer in på årets pristagare. Årets pristagare har satt Norsjö på kartan både i Sverige och Europa. Han har tagit två stora titlar i sin viktklass 2015, SM- guld i Tylösand och EM- guld i Stockholm i en kraftsport som heter fitness five.

—————————————-

Gold of Lapland och Norsjö kommuns utmärkelse Hedersutnämning

linbanan

Marie-Louise Eklund och Bosse Biström, Världens Längsta Linbana

Motivering:
Bosse Biström och Marie-Louise Eklund har med sitt unika värdskap och personliga bemötande medverkat till att sätta Norsjö på kartan för besökare från när och fjärran. Med sitt engagemang har de under 28 år verkat för driften av världens längsta linbana för persontrafik mellan Örträsk och Mensträsk samt konferens- och stuganläggningen Bäckerudden (Krogen i Skogen) såväl som Café Skrädhuset och Jättekåtan i Örträsk. Linbanan med sin unika historia är ett viktigt kulturarv från vår svenska industrihistoria. Med denna hedersutnämning vill Norsjö kommun och Gold of Lapland uttrycka sin stora tacksamhet för allt Bosse och Marie-Louise bidragit till.

—————————————-

Zinat Pirzadeh var konferencier och underhållare. Demoll Hybrid stod för musiken och sången.